
MIJN RAPPORTAGES
De boormachine analyse
Oude handboor
De boormachine is een machine die met een roterende beweging gaten of schroeven in materialen kan draaien. Het draait als het waren de materie van het oppervlakte weg. Boormachines kunnen van heel klein zoals een handboor zijn tot een aangedreven elektrische motor.
Boormachines worden in het algemeen als spiraalboren gebruikt om gaten te maken in het materiaal.
Elektrische boormachines kunnen van het stroomnetwerk worden voorzien van stroom of van een accu die gekoppeld is aan de machine zelf. Op de boormachine staat vaak het vermogen (p) die de machine kan leveren. Het geeft aan hoe goed de prestatie kan zijn van de machine.
De boormachine heeft ook een toerental aangegeven met tpm of rpm. Dit is de rotatiesnelheid of rotations per minute. De Koppel is de kracht in Nm die de boormachine ronddraait. Het geeft een indicatie voor welke materialen geschikt voor is.
Probleemstelling
Probleemstelling
-
Belanghebbende en behoeftes
De boormachine wordt grotendeels gebruikt door mensen in de bouw en als hobby. Er spelen meer belanghebbende achter de schermen van het maken van zo’n product. Er zijn veel groepen die bepaalde behoeftes hebben om een perfect product voor hun te maken.
Belanghebbende:
Klant
Leveranciers
Opdrachtgevers
Ontwerpers
Gebruikers
Behoeftes
​
Prijs moet goedkoop zijn
Makkelijk te vervoeren
Niet te duren materialen
Praktisch design
Lange technische levensduur
Makkelijk te gebruiken
Niet te zwaar
Moet aan veiligheidsnormen voldoen
Aantrekkelijk design
Het moet veel opties en functies hebben
Goeie kwaliteit
Makkelijke mogelijk te gebruiken
Min mogelijk onderhoud behoeftes
Goede advertenties
Betrouwbare naam
​
​
Bepaalde winstmarge te halen
Tabel 2: Belanghebbende en behoeftes
-
Probleemstelling
Wie: Voor mensen in de bouw en met een hobby
Wat: Gaten boren in materiaal.
Waar: Thuis of in de werkplaats.
Wanneer: Voor / tijdens / Na het klussen.
Waarom: Vanwege de tijd die je bespaart als je een handboor gebruikt.
Hoe: Door een motor te gebruiken dat een roterende effect veroorzaakt zodat het snel genoeg is als het door bepaalde materiaal kan boren
Hoeveel: Dagelijkse basis willen mensen het kunnen gebruiken.
Als je gaten in bepaalde materialen wilt maken of als je bepaalde schroeven wilt insnoeren kan je een boormachine gebruiken die het werk sneller afmaakt. Het bespaart dan veel moeite en tijd.
Samenvatting
In deze analyse kijken we naar verschillende probleemstelling en functies van het product uit eigen keuze. Als eerste heb ik een exploded view gemaakt van een boormachine die ik heb gekregen van mijn vader. Daar heb ik alle onderdelen benoemd en een korte samenvatting van gemaakt. Met het exploded view kan je heel makkelijk alle onderdelen op een foto of tekening zien. Ik heb daarna een tabel gemaakt met belanghebbende en behoeftes in hoofdstuk 3. Daar heb ik in een tabel 5 groepen verdeeld met ieder bepaalde behoeftes voor de boormachine. In het zelfde hoofdstuk staat er een probleemstelling met de 5W2H’s en het vast stellen van de klantwensen. Het hoofdstuk erna heb ik een functieboom gemaakt met een functieblok. Daar staan allemaal functies en deelfuncties in een WW+ZN. In paragraaf 4.2 heb ik een uitgebreide programma van eisen opgesteld waar ik een heleboel eisen heb vast gesteld die voor het maken van een boormachine die een opdrachtgever eventueel zou willen hebben.
Veder heb ik een 2D tekening gemaakt in het 3D modeleren programma genaamd Inventor 2019. De tekening is met verschillende aanzichten gemaakt en 2 doorsnedes. Ook heb ik een Vrij lichaamsschema moeten onderbouwen met geschatte waardes.
Als een van de laatste onderdelen zijn het omschrijven van de materialen die in de boormachine voorkomen.
Conclusie
In dit rapport is de probleemstelling van de boormachine beschreven. De probleemstelling ‘’betere deelgroepen’’ is terug te vinden aan het begin van het rapport. Er zijn verschillende belanghebbende besproken met verschillende behoeftes, zoals:
maximale omzet marge, goedkoop mogelijk, betere kwaliteit etc.
De belangrijkste onderdelen waren de functieboom, PvE, functiebeschrijving en functieschema. Elke week kregen ik meer ideeën over het onderwerp en heb doorloop van de tijd veranderingen toegepast over de onderwerpen. Het was dus goed om te weten en goed om onderzoek te houden welke afmetingen een product moet hebben of welke soort materialen er toegepast zouden moeten worden.
Aan het einde van de analyse zijn er een paar verbeter punten toegepast om de boormachine te verbeteren.