Vergaderen
Het houden van een vergadering kan na afloop/begin van een deadline of periodiek gedaan worden. Er worden beslissingen genomen of gezamenlijk naar de toekomst gekeken.
De sfeer en betrokkenheid moet door de voorzitter onder controle houden en moet volgens het product en proces werken.
​
Het product:
– onderwerp en doel toelichten
– vragen stellen
– verduidelijken
– tussentijds samenvatten
– sub-conclusies trekken en vastleggen
– resultaten vastleggen
Het proces:
– ruimte geven
– aanmoedigen
– waardering geven
– sfeer bewaken
– betrokkenheid realiseren
– gedrag corrigeren
​
De voorzitter moet ook zorgen dat iedereen's agenda en versie documenten in orde zijn. Hij moet zelf zijn agenda ook in orde hebben.
De voorzitter moet ook een goeie agenda op zak hebben met de bepaalde onderwerpen en hoeveelheid tijd aan elk onderwerp besteed wordt.
​
Persoonlijk heb ik weinig vergaderingen meegemaakt. Mijn eerste vergadering was nog toen ik bij de Hoogvliet werkte. Daar gaf de manager een vergadering over bepaalde problemen in de supermarkt en hoe die opgelost moesten worden. Iedereen mocht zijn mening laten horen en probleem oplossingen noemen en herkennen. Het hele team kreeg dan een goed beeld in wat er miss gaat en wat er beter kan worden voor in de toekomst.
​
​
​
​
Onderhandelen is het communiceren tussen 2 partijen om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor eigen belangen. Ze gaan er allebei van uit dat ze elkaar of iets van elkaar nodig hebben om bijvoorbeeld een gebalanceerde deal te sluiten.
Je kan met iedereen zowat onderhandelen als de andere partij geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt. Je kan over prijzen, afspraken, taken onderhandelen.
Ik heb heel vaak over taken en afspraken moeten onderhandelen met groepsgenoten of collega's op mijn werk. Een keer moest ik van mijn collega de vriezers bijvullen, alleen de dozen waar de producten in zitten waren zwaar. Dus hebben we een kar om de dozen erop te stapelen. Het probleem was dat een collega van mij de koeling bij de dranken moest bijvullen. We hadden allebei dus de kar nodig. Ik had met hem onderhandeld als ik hem eerst help met de koeling bij te vullen dat hij mij dan help om de vriezers bij te vullen. Zo heb ik dus met een kleine onderhandeling alsnog de kar kunnen gebruiken in plaats van per doos heen en weer te lopen om de vriezers bij te vullen.
​
​
​
Een conflict ontstaat door een botsing van belangen en opvattingen. Conflicten kunnen heel goed opgelost worden als beide partijen gezamenlijk een oplossing proberen te vinden. Vaak genoeg gaat dit niet altijd zoals verwachtingen en zijn de conflicten te zwaar om een gemakkelijke oplossing voor te vinden. Er moet dus een uitgebreid analyse komen om alle problemen op een rijtje te zetten.
Hierbij zijn volgende aspecten van belang:
-
Op welke inhoud heeft het conflict exact betrekking? Wat zijn de standpunten en welke belangen zijn in het geding?
-
Welke emoties spelen een rol?
-
Wat zijn de machtsverhoudingen?
-
Wat is de rol van de situatie waarin betrokkenen verkeren?
-
Wat voor conflictstijlen hanteren betrokkenen?
-
In wat voor stadium bevindt het conflict zich (latent, onderkend, beleefd of manifest)?
-
Wat zijn de visies van de betrokkenen op het conflict?
​
Na de analyse moet er een keuze gemaakt worden voor de interventie:
-
Zelf op laten lossen.
-
Bemiddelen
-
Laten bemiddelen
-
Forceren
Zelf heb ik nooit echt een zwaar conflict gehad. Ik heb persoonlijk zelf altijd kleine conflicten sociaal en zo kort/simpel mogelijke geprobeerd op te lossen. Het is nooit handig om met iemand langdurig een conflict te hebben. Er is altijd een grote kans dat je iets van die persoon nodig hebt in de toekomst. Dus probeer ik altijd vriendelijk met mijn collega's te blijven of zoveel mogelijk neutraal.
​
Thomas Kilmann Conflicthanterings test
Aanpassen 5/12
Compromis 4/12
Samenwerken 4/12
Vermijden 4/12
Wedijveren 8/12
​
​
​
In het boek van projectmatig creëren zijn er een paar hoofdstukken die ik hier ga behandelen met een korte samenvatting ervan en met voorbeelden uit de praktijk die ik heb meegemaakt.
Groepsreflectie
Theorie:
Met een groepsreflectie ga je voor elkaar feedback geven over wat beter kan gaan tijdens een bepaalde project. Je kan nooit perfect zijn dus krijg je jezelf op papier van een ander perspectief. Je kan dan bepaalde kenmerken voorbij zien komen die je misschien zelf heel normaal vind. Je kan de feedback die je krijgt toepassen op de manier hoe je met je project groepje kan samenwerken of bepaalde afspraken maken.
​
Praktijkvoorbeeld:
​
In mijn projectgroepje van de davit heb ik niet echt feedback gekregen wat beter kan. Mijn groepsgenoten heb niet echt gezegd wat mijn zwakke kanten zijn of punten waar ik kan verbeteren, maar in mijn vrije tijd speel ik regelmatig het spel Counterstrike met een groepje mensen. Daar proberen we allemaal samen beter te worden in het spel. We geven daar wel veel feedback aan elkaar over veel aspecten die met teamwork te maken hebben, zoals communicatie, actie-reactie,afspraken na komen en zelfs goed luisteren naar de shotcaller. Dit zijn allemaal aspecten die je in een project groepje die je bijvoorbeeld in de davit ook tegen komt.
Ik heb voor mij zelf op deze manier geleerd hoe je structureel feedback aan elkaar kan geven.
Taakverdeling
​
Theorie:
Voor elke taak is er wel een man voor. Taken kan je verdelen door verschillende vaardigheden dus daarom is elke taak misschien niet geschikt voor iedereen. Als je de taken verdeeld verdeel je de werkdruk. Voor een taakverdeling komen dus voor en nadelen. Met vergaderen kan je snel alle taken vast leggen door afspraken en planningen te maken. Het nadelige is van taakverdeling is dat er dan misschien een moeilijkheidsgraad verschil speelt of dat iemand het niet voor een bepaalde deadline klaar is. Er moet altijd controle punten zijn waarbij de afspraken met opdrachtgever worden gecontroleerd. Zo wordt er dus een nieuwe planning gemaakt.
​
Praktijkvoorbeeld:
Het project groepje van de davit is een perfect voorbeeld van een slechte taakverdeling. Op de laatste dag van het inleveren wist bijna niemand wat hij moest doen of wat er gedaan moest worden. Dit zorgde dus voor heel veel stress en slechte afspraken. Het is nu voor mij heel duidelijk dat iemand de leiding moet nemen in dit soort projecten anders gaat er gewoon niks gedaan worden. Aan het eind merkte ik en een ander groepsgenootje dat sommigen mensen veel te weinig gedaan hebben voor het project. Het is dus heel belangenrijk dat van ten voren duidelijk is wat iedereen moet af hebben voor een bepaalde deadline.
Dit was dus een heel goed leer moment voor mij.
Harvard-methode
*Relatie en inhoud:
Je moet niet teleurgesteld worden met de resultaten die je hebt. Probeer het te zien als een goed leer moment.
*Persoonlijke vertrouwen:
Probeer altijd zoveel mogelijk vertrouwen te krijgen met de mensen om je heen. Een goed vertrouwen bouwt snel productiviteit op en verminderd miscommunicatie.
*Standpunten los te laten en te vervangen door belangen of zienswijzen:
Je moet ruimte houden voor onderhandelen, ruimte en begrip en overleg. Iedereen moet zich richten op belangen en niet posities.
*Tegenstellingen:
Creatieven vragen en ideeën stellen. Neem de tijd om optimale oplossingen te bedenken en niet te gehaast werk af te raffelen, zodat je je zelf niet onder druk zet
*Checken van objectieve criteria:
Dring aan op objectieve criteria. Denk aan normen gebaseerd op bijvoorbeeld procedures, onafhankelijk van de wil van de wederpartij, aan rechtvaardigheid, praktisch, geldig voor beide partijen e.d.. Stel gezamenlijk objectieve criteria vast.
​
​
​
​